شیرهای سنگی "هفشجان"
یکی از رسوم کهن بختیاری ها، گذاشتن "برد شیر" بر روی قبور است
یکی از رسوم کهن بختیاری ها، گذاشتن تندیس های سنگی از شیر بر روی قبور است که به آنها "برد شیر" می گویند. یکی از قدیمی ترین این قبرستان ها "بُزلَر" در شهر "هفشجان" است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان امور عشایر ایران، شیر، به عنوان نماد قدرت و شجاعت، از دیرباز در نزد قوم بختیاری از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است. یکی از رسوم کهن و فرهنگی عشایر بختیاری، گذاشتن مجسمه های سنگی از شیر بر روی قبور درگذشتگان و افراد سرشناس ایلی است که در گویش بختیاری به آنها "برد شیر" میگویند.
مناطق سکونت بختیاری ها در خورستان و چهارمحال و بختیاری، از دیرباز سرزمین "شیرهای سنگی" بوده است و این مجسمهها هنوز در قبرستانهای قدیمی بختیاری ها دیده میشوند. بر یک طرف "برد شیر"ها، عموما نقش اسب، شمشیر، تفنگ و تسبیح حک می شود و بر گُرده این "شیرهای سنگی" نیز نام و مشخصات و زمان تولد و وفات متوفی نوشته می شود.
در گذر از چهارمحال بختیاری تا خوزستان، آنجا که پیچ و خم جادهها مسافران را مهمان مردم بختیاری میکند، "شیرهای سنگی" بزرگ و کوچک که نشان از دلاوری و قهرمانی در میان این مردمان لر دارد، خودنمایی میکنند.
یکی از قدیمی ترین این مکان ها، شهر "هفشجان" واقع در بخش مرکزی شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری است که در گذشته یکی از مراکز مهم شیرتراشی بوده است. "شیرهای سنگی" به جا مانده در قبرستانهای "هفشجان"، از مهم ترین و خوش نقشترین "شیرهای سنگی" در ایران محسوب میشوند.
قبرستان تاریخی "بُزلَر" که در ابتدای شهر "هفشجان" واقع شده، مربوط به دوران صفوی است که در ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۵۹۹۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در چند دهه گذشته بیشتر "شیرهای سنگی" موجود در این قبرستان تاریخی یا از بین رفته و یا دزدیده شده است.
امروزه، رسم گذاشتن "برد شیر" بر روی قبور در مناطق بختیاری نشین، کمتر از گذشته شده و از تعداد آنها نیز کاسته شده و این میراث فرهنگی با بیتوجهی مسؤولان مربوطه و ناآگاهی از ارزش و اهمیت آنها، در معرض تهدید جدی قرار گرفته و متاسفانه اقدامی برای شناسایی، ساماندهی و شناسنامهدار کردن آنها صورت نگرفته است.
- تاریخ درج خبر : شنبه ٤ آذر ١٤٠٢ - ٠٠:٥١
- /
- ارسال به دوست
- نسخه چاپي
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر: | |